Składniki:
- mąka ziemniaczana
- ser twarogowy [750 g] (półtłusty)
- cukier [1 szklanka]
- masło [200 g] (lub margaryna)
- cukier waniliowy [3 łyżki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- brzoskwinie [1 op.] (puszka, ja daję dużą)
- aromat waniliowy do ciast [2 ] (krople)
- jajka [8 szt.]
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru pudru.
Twaróg mielimy i ucieramy z masłem.
Do masy twarogowe dodajemy żółtka z cukrem.
Miksujemy wszystko razem.
Do mąki ziemniaczanej dodajemy proszek do pieczenia.
Wsypujemy do masy twarogowej i miksujemy dalej.
Dodajemy esencji/aromatu do smaku. I miksujemy.
Białka ubijamy na szywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Brzoskwinie odsączamy z syropu,osuszamy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy serowej i mieszmy łyżką.
Białka dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy do tortownicy ok 24cm.
Piekarnik rozgrzać do 180C.
Piec 60 min w 180 C (termoobieg). na dolnej półce
Sprawdzać patyczkiem po upływie 60 min i w razie potrzeby potrzymać troche dłużej.
* Zdarzyło mi się nie dodać masła do sernika...ciasto było równie dobre,ale leżejsze niż po dodaniu masła/margaryny
* ilość porcji zależy od ilości chętnych i sposobu krojenia
* ser twarogowy może być z wiaderka
Polecany film:
Sernik kawowy z cynamonem
Komentarze
5 gwiazdek za bardzo jasny opis robienia.
mąki ziemniaczanej dajemy 3 łyżki
cukru waniliowego dajemy 4 łyżeczki