Jabłecznik z budyniem i kisielem wersja. 1
Składniki:
- masło [200 g] (lub margaryna, do ciasta)
- mąka tortowa [1 szklanka] (do ciasta)
- mąka krupczatka [1 szklanka] (do ciasta)
- proszek do pieczenia [3 łyżeczki] (do ciasta)
- jajka [4 szt.] (do ciasta)
- cukier waniliowy [3 łyżeczki] (do ciasta)
- cukier [1 szklanka] (do ciasta)
- jabłka [5 szt.] (do masy jabłkowej)
- kisiel [2 op.] (np. truskawkowy, do masy jabłkowej)
- cukier [1 szklanka] (do masy jabłkowej)
- budyń [2 op.] (np. waniliowy, do masy białej)
- cukier [1 szklanka] (do masy białej)
Przygotowanie:
CIASTO:
Masło/margarynę kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do dużej miski.
Dodaję do tego obie mąki (ale może też być tylko jedna pszenna, robiłam i też się sprawdziła) i proszek do pieczenia.
W palcach rozcieram masło i mąki na piasek ALE NIE ZAGNIATAM !
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka ubijam z 1/2 szkl.cukru + cukrem waniliowym na puszystą białą masę.
Dodaję do miski z mąką i masłem i dopiero teraz zagniatam.
Ciasto dzielę na 3/4 i 1/4.
3/4 wędruje do lodzi, a 1/4 do zamrożenia.
MASA Z JABŁEK:
Jabłka obrać i pokroić na małe cząstki.
Zasypać je 1/2 szkl.cukru i dwoma opakowaniami kisielu.
Kisiel najlepiej, aby był czerwony, bo wtedy widać fajny kontrast w cieście.
Mieszamy całość i czekamy, aż puści trochę soku.
Najlepiej masą jabłkową zająć się na samym początku :)
MASA BIAŁA:
Białka ubijamy na sztywną masę.
Pod koniec dodajemy 1/2 szkl.cukru i ubijamy dalej chwilkę.
Dodajemy 2 opakowania budyniu białego. Może to być waniliowy, śmietankowy, kokosowy czy też bananowy.
I ubijamy jeszcze chwilę aby się połączyło.
Tortownicę (ja dałam 28cm) smarujemy tłuszczem i sypiemy bułką.
Wykładamy na dno ciasto z lodówki.
Może się ślizgać na posmarowanej formie, ale wszystko jest do opanowania.
Generalnie powinno się ciasto rozwałkować i tak wkładać do formy, ale ja urywam kawałki i "wyklejam" nimi dno formy.
Na ciasto wykładamy masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy masę białą budyniową.
A na masę budyniową ścieramy na tarce na grubch oczkach nasze 1/4 ciasta zmrożonego.
Piekarnik rozgrzewamy do 180C (termoobieg) i pieczemy 50 min.
* jeżeli dołożymy 1 jajko i po 1/2 szkl.z każdej mąki to ciasto można zrobić w dużej formie podłużnej.
* ilość porcji zależy od sposobu krojenia i ilości chętnych
* ciasta zmrażamy po to aby łatwiej było nam zrobić "kruszonkę".ale robiłam też bez schładzania i wyszło równie dobre :).Tylko gorzej się je trze.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą
Komentarze
JAJEK ma być 4 szt.
CUKRU WANILIOWEGO - 3 łyżeczki
A też słyszałam już o tym "skubańcu".
Uwielbiam twoje przepisy Sensuel
przymierzam się do upieczenia go