Kopa
Składniki:
- cukier waniliowy
- białko z jajka [5 szt.]
- wiórki kokosowe [20 dag]
- cukier [1 szklanka]
- pomarańcze [5 szt.]
- brzoskwinie [1 op.] (puszka)
- ananas [2 op.] (puszka)
- czekolada gorzka [1 ] (tabliczka)
- orzechy [10 dag] (posiekane)
- rodzynki [10 dag]
- śmietana kremówka [1 l]
- fix do śmietany [4 op.]
- cukier puder
- migdały (do dekoracji)
- czekolada (do dekoracji)
- orzechy (do dekoracji)
- spirytus [100 g]
Przygotowanie:
Upiec kokos z 5 białek, 20 dag kokosu i 1 szkl cukru-ostudzić. Pokroić w kostkę 5 pomarańczy, 1 puszkę brzoskwiń, 2 puszki ananasa. Rozdrobnić lub drobno połamać tabliczkę gorzkiej czekolady.
W soku z brzoskwiń rozprowadzamy ok 100 g spirytusu.
Bierzemy trzy głębokie talerze. Na dole układamy kawałki kokosu maczane w soku z alkoholem, następnie dajemy wszystkie - warstwami - przygotowane składniki. Powtarzamy. Znów warstwa kokosu maczana w alkoholu i wszystkie składniki do wykorzystania wszystkiego.
Na talerzu formujemy z tego kopiec. Skrapiamy spirytusem i dzień wcześniej wkładamy do lodówki.
Przed podaniem ubijamy 1 litr śmietany z dodatkiem cukru pudru, cukru waniliowego, i 4 śmietan fiksami. Dekorujemy szprycą kopce. Posypujemy migdałami, połamaną czekoladą, rozdrobnionymi orzechami
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny
Komentarze