Złociste kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki:
- ziemniaki [1.5 kg]
- mąka pszenna [2 szklanki] ((mniej więcej))
- mąka ziemniaczana [5 łyżek]
- sól
- pieprz
- pieczarki [1 kg]
- cebula [2 szt.]
- śmietana [200 g]
- natka pietruszki
- mąka pszenna [1 łyżka] ((do zagęszczenia sosu))
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, dokładnie rozgnieść i poczekać aż ostygną. Dodać mąkę, jako, sól i zagnieść ciasto - ewentualnie podsypać dodatkową mąką tak by otrzymać konsystencję, którą można pokroić nożem. Formować wałeczki i kroić kopytka.
Gotować w osolonej wodzie 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia.
Pieczarki oczyścić i pokroić, cebulę drobno posiekać.
Cebulkę zeszklić na patelni, dodać pieczarki i dusić aż wyparuje część wody. Mąkę rozprowadzić w minimalnej ilości zimnej wody i połączyć ze śmietaną. Wlać do pieczarek i zagotować. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać z podsmażonymi na złoty kolor kopytkami.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tort chałwowy
Komentarze
Mimo to przepis fajny,prosty i mamy treściwe danie na obiad.
Każdy robi tak jak lubi
z sosem pieczarkowym smakuje przepysznie!!
dzieki hayley01
za przypomnienie tego smacznego dania
Sos delikatny, bardzo pieczarkowy. Kopytka chrupiÄ…ce z wierzchu
Proponuje podawać proporcje w przepisie... Bo jakiej mąki gdzie i ile? Rozumiem że większość osób ma takie rzeczy w paluszku i na oko wie ale dużo osób korzysta z przepisów gotowych bo ich doświadczenie jest zerowe i minimalna ilość wody za wiele im nie powie albo mąka czy te 5 łyżek do sosu, czy 2 szklanki? oczywiście bardzo pyszne jeszcze dodam