Kurki w sosie śmietanowym
Składniki:
- kurki grzyby [1 kg]
- cebula [2 szt.]
- masło [1 łyżka]
- mąka [1 łyżka]
- pieprz czarny
- sól
- śmietana [200 g]
- koperek
Przygotowanie:
Polecam wszystkim lubiącym grzyby, jeśli wyprawa do lasu nie przyniosła rezultatu, bez problemu kupimy je w drodze powrotnej :)
Grzyby oczyścić z piasku i dokładnie opłukać, większe sztuki przekroić.
Na maśle zeszklić posiekaną cebulkę i dodać kurki.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu, mąkę rozprowadzić w minimalnej ilości zimnej wody i połączyć ze śmietaną. Wlać do kurek i chwilę gotować. Posypać obficie koperkiem.
Podawać z młodymi ziemniaczkami lub kaszą jęczmienną, mięsożercom dodatkowo z pieczoną piersią z kurczaka.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: łososiowe ciastka
Komentarze
Chociaż zamiast koperku ja daję natkę pietruszki.
W sezonie takie kurki co tydzień goszczą u nas na stole
Można też podać z makaronem rurkami i mamy szybki i pyszny obiad
Przepis zapowiada sie wyśmienicie