Kebabki MINI na patyczku
Składniki:
- jajka [1 szt.]
- cebula [1 szt.]
- pieczarki [4 szt.]
- bułka tarta (do panierowania)
- mięso mielone [500 g] (wieprzowe)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- przyprawa do gyrosa (do panierowania)
Przygotowanie:
Kebabbki mini to jeden ze sposobów na urozmaicenie sobie nudnego kotleta mielonego, który jak się okazuje wcale nie musi być taki nudny :)
U mnie ta wersja sprawdziła się nawet na imprezce :D, także polecam chociaż spróbować.
Do miski wrzucamy mięso, jajko, sól i pieprz (ja daję 1 łyżeczkę płaską soli) i mieszamy.
Pieczarki drobno kroimy i dodajemy do naszej masy.
Cebulkę drobno kroimy i posmażamy (jezeli ktoś nie lubi surowej w mielonym), albo dajemy surową o ile nam to nie przeszkadza. Dodajemy do mięsa.
Jeżeli mięso jest zbyt rzadkie to dodajemy bułki tartej.
Mieszamy wszystkie składniki razem.
Wiem, że niektóre z Was dają bułkę pszenną namoczoną w mleku lub w wodzie,ale w tym przypadku radzę dać tylko bułkę tartą :)
Łyżką nabieramy mięsko i robimy wałeczki.
Wałeczki obtaczamy w przyprawie kebab-gyros i potem w bułce tartej.
Można odstawić na czas gotowania się ziemniaków do lodówki, aby mięsko przeszło przyprawą.
Nasze kebabki smażymy na rozgrzanym tłuszczu i przed podaniem nadziewamy na patyczki od szaszłyków.
* mnie wychodzi 12 kotlecików
* czas 30 min,bo wyrabianie + smażenie
Polecany film:
Kokosbollar - Joanna Bielak
Komentarze