Chrupiąca kanapka z kurczakiem
Składniki:
- pierś kurczaka [0.5 szt.]
- ser żółty [3 plastry]
- olej
- pomidory [3 plastry]
- sałata (1 lub dwa liście)
- sos czosnkowy (wg uznania)
- bułka pszenna [1 szt.] (dowolna)
- sól
- pieprz
- przyprawa do gyrosa
- ogórek zielony (kilka plasterków)
Przygotowanie:
Kanapka ta wyśmienice smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno :)
Pół piersi z kurczaka myjemy, przyprawiamy i obtaczamy w oleju. Kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z obu stron aż mięso straci swój różowy kolor :) Następnie całą patelnią wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 10 minut.
W tym czasie przekrajamy bułkę na pół, kroimy pomidora w plastry (potrzebne będą ok 3), myjemy i rwiemy liście sałaty, kroimy ogórka.
Po wyjęciu patelni z piekarnika (koniecznie przez rękawicę/ścierkę) wkładamy do niego bułkę. Kroimy pierś wzdłuż (w plastry). Kiedy pieczywo będzie już chrupkie wyjmujemy je i smarujemy sosem czosnkowym. Następnie na obie połowy kładziemy plastry mięsa, ser (tarty lub w plasterkach), sałatę, pomidora i ogórka. Można posolić do smaku.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: roladki z szynki
Komentarze