arcyłatwa panna cotta
Składniki:
- śmietana kremówka [200 ml]
- mleko [200 ml]
- żelatyna [3 łyżeczki]
- wanilia (laska wanilii lu 1 op. cukru waniliowego 16gram)
- cukier [2 łyżki]
- truskawki [500 dag] (lub inne owoce świeże lub mrożone)
- cukier [2 łyżki] (do owocow, mniej lub wiecej jak kto lubi)
Przygotowanie:
żalatyne zalewam 2 łyżkami zimnej wody.
podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim żelatynę.
w innym garnku podgrzewam śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym /lub przecinam wzdłuz wanilię i nożem zbieram nasionka, które dodaje do śmietany/, wrzucam też skórkę z wanilii, która wyciągam gdy śmietana juz sie podgrzeje.
wlewam mleko do śmietany i mieszam.
przelewam do salaterek lub do filiżanek i pozostawiam do wystygniecia, a potem wstawiam do lodówki.
gdy deser steżeje, wykładam panne cotte na talerzyki. wcześniej chwilę moczę w miseczce z gorącą woda, wtedy deser łatwo odchodzi od ścianek. uwaga, bo jak bedzie sie za dlugo moczyc to puści sok /można go delikatnie odlac lub uzyc do dekoracji ;)
szykuję owoce, które miksuję z cukrem.
na zdjęciach przedstawiam wersję z truskawkami i z gotowym sosem wiśniowym.
* zaznaczam, ze nie zagotowujemy ani śmietany ani mleka!!!!
* polecam korzystanie z ładnych, kształtnych filiżanek :)
* z tej ilości wychodzą 3 smaczne porcje panny cotty
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z gruszkami
Komentarze
troche czasu zajmuje przygotowanie ale deserek świetny i zdrowy
Czy zamiast śmietany można zrobić z jogo lub homo,bo aktualnie na diecie jestem ?A miałabym ochotę na to cudo.
mysle, ze tak ale chyba jogurtu nie mozna podgrzewac
lubie eksperymentowac wiec jestem ciekawa.
nie zazdroszcze ci tej diety!!!
wrzucam do ulubionych
sprobuj czekoladowej
no to zjemy dzis razem
mam nadzieje, ze ci wyjdzie, bo powiem nieskromnie ze moj wychodzi zawsze
no to mialysmy tak samo podane, ja tez zjadlam z truskawkami, bo jak widac (avatar) uwielbiam je!!!!!
z malinami?? mmmm...juz zazdroszcze
TŻ był w niebowzięty
Napewno będę robić często. Dziś była z malinami, jutro chyba skoczę po jagody bo muszę całą śmietankę zużyć
mysle, ze ok. 3-4 godzin powinno starczyc, musi dobrze stezec.
smacznego
szkoda, ze juz po sezonie jagodowym
kala88
twoja recenzja...hmmm jak milo poczytac, dziekuje
ciesze sie, ze ci smakowalo.
zima o owoce ciezko, ale zawsze mozna liczyc na mrozonki
ciesze sie, ze panna cotta ci zasmakowala
frokost? no nie wiem czy sie uda zrobic zdjecia...bo za kazdym razem "smørrebroderne" znikaja w zatrwazajacym tempie...sama wiesz jak to jest
A powiedzcie mi gdzie można kupić foremki do panny cotty? Czy z filiżanek wychodzi on równie ładny?
Przepis super, logicznie, spójnie i najważniejsze kwestie są.
tak
oczywiscie, ze mozesz uzyc piskefløde