Ogórki małosolne
Składniki:
- sól [2 łyżki] (płaskie )
- czosnek [6 ząbków] (6 jeśli chiński - polski jest mega ostry więc w jego przypadku 3 max 4)
- chrzan [1 szt.] (w sensie kawałek )
- woda [1 l] (około :) )
- ogórek gruntowy [1 kg] (mniej więcej tej samej wielkości i TWARDE!)
- koperek [1 pęczek]
Przygotowanie:
1) wodę zagotowujemy z solą
2) ogórki myjemy i układamy słoju - a najlepiej jeśli ktoś dysponuje takim kamiennym garnkiem typu " bonclok" :)
3) najlepiej "produkty" jest układać sobie warstwowo - warstwa ogórków - koper, kawałeczek chrzanu, czosnek - i tak do wyczerpania materiałów
4) całość zalewamy gorącą wodą z solą, przykrywamy np talerzykiem, można też czymś obciążyć ...( np butelką z wodą - lub kamieniem rzecznym :D tak robi moja Mama ) - dla wrażliwych na zapachy proponuję owinąć np plastikową reklamówką - wówczas zapach nie pląta nam się bezczelnie po domu
5) odstawiamy na ok 2 dni - po tym czasie powinny być już gotowe ;)
jeśli macie w mieszkaniu zimno ( u mnie teraz jest z racji temp na zew. ) proces może trwać ok 3 dni
smacznego
ps. oczywiście można robić więcej w większym słoju czy boncloku - w moim jednak mieści się do 1 kg ogórków ( cena takiego boncloka ok 26 zł w markecie )
( podana cena przygotowania nie obejmuje zakupu boncloczka )
Polecany film:
Jak zrobić ogórki kiszone?
Komentarze
1. nie trzeba gotować wody z solą, nie wpływa to na smak ani trwałość czy szybkość kiszenia - wystarczy albo rozpuścić sól we wrzątku, albo zwyczajnie nasypać soli do słoika i zalać wrzątkiem - i tak się rozpuści. Zasada jest taka, że dajemy dużą łyżkę soli (raczej czubatą) na litr wody - bo przecież każdy ma innej wielkości naczynie
2. Proponuję pytać w warzywniakach i na targach o gotowe zestawy do kiszenia ogórków - w sezonie spokojnie można je dostać. Tam jest i czosnek i koper i chrzan, czasem też liście wiśni, dębu czy agrest - dodanie tego wpływa dobrze na aromat ogórków
3. Proponuję spróbować po upływie doby, mój tż takie najbardziej lubi. Ja wolę takie po dwóch dniach
4. Jeszcze jedna rada - dobrze jest wrzucić ogórki przed ułożeniem ich w słoju na jakieś 20-30 min do zimnej wody - zyskują dzięki temu świeżości i twardości, jeśli zdarzyło nam się kupić takie niekoniecznie prosto z pola
ale mi się elaborat zrobił. Mam nadzieję, że się przyda
oczywiście 5
....dziś moje powinny być gotowe - a po tym moim próbowaniu w boncloczku jest mniej o 4 :P
a czosnku chińskiego nie lubię, mi on brzydko pachnie po za tym made in china . . . :/
Ja to jeszcze bardziej upraszaczam - nie gotuje niczego tylko wsypuje sól do wody i chwile mieszam, aż się rozpuści. Potem zalewam tym ogórki i resztę i całość wychodzi pycha!
Pyszne ogórki, dobry przepis,
Pozdrawiam