arcyczekoladowa panna cotta
Składniki:
- śmietana kremówka [200 ml]
- mleko [200 ml]
- żelatyna [3 łyżeczki]
- wanilia (laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego 16gram)
- cukier [2 łyżki]
- czekolada gorzka (pół tabliczki)
- owoce sezonowe (do ozdoby)
- kakao (1-2łyżeczki zalezy jakie mocne)
Przygotowanie:
żelatyne zalewam 2 łyżkami zimnej wody.
podgrzewam mleko i rozpuszczam w nim żelatynę.
w innym garnku podgrzewam śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym /lub przecinam wzdłuz wanilię i nożem zbieram nasionka, które dodaje do śmietany/, wrzucam też skórkę z wanilii, która wyciągam gdy śmietana juz sie podgrzeje.
odlewam odrobinę mleka i rozpuszczam w nim kakao, po czym wlewam do reszty mleka.
wlewam mleko do śmietany i mieszam.
przelewam do salaterek lub do filiżanek i pozostawiam do wystygniecia, a potem wstawiam do lodówki.
gdy deser steżeje, wykładam panne cotte na talerzyki. wcześniej chwilę moczę w miseczce z gorącą woda, wtedy deser łatwo odchodzi od ścianek. uwaga, bo jak bedzie sie za długo moczyć to puści sok /można go delikatnie odlać lub użyc do dekoracji ;)
czekoladę wrzucam do woreczka foliowego i zanurzam w gorącej wodzie, gdy sie roztopi, nacinam dziurkę w rogu i dekoruje deser :) na koniec wisienka ;)
* przypominam, ze nie zagotowujemy ani śmietany ani mleka!!!!
* czasami przed rozpuszczeniem kakao w mleku dziele wszystko po polowie, wtedy mam część ciemną z kakao i część białą. wówczas wlewam do kubeczka białą czekam a po zastygnieciu zalewam kakaową.
* myśle, że podobnie można zrobić smak kawowy/używając kawy rozpuszczalnej lub z ekspresu/.
życzę smacznego!!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kokosanki
Komentarze
nie tylko wyglada ale zapewniam ze jeszcze lepiej smakuje
mam nadzieje, ze sie doczeka i moj przepis nie bedzie zimowal w tej "kolejce do wyprobowania"
Daje 5 za megaszybki i łatwy przepis - nawet dla tych co pierwszy raz robią
swietnie wyglada