Składniki:
- jajka [5 ]
- cukier [10 łyżek] (płaskie)
- mąka pszenna [8 łyżek] (płaskie)
- mąka ziemniaczana [2 łyżki] (płaskie)
- sól [1 szczypta] (do ubijania białek)
- proszek do pieczenia [1 szczypta]
- żelatyna [2 łyżeczki]
- śmietana kremówka [500 ml] (ja miałam Łaciatą)
- fix do śmietany [2 op.] (do bitej śmietany)
- truskawki [1 kg]
- woda [1 szklanka] (gorąca, do rozpuszczenia żelatyny)
- cukier waniliowy [1 op.] (do bitej śmietany)
- cukier puder (ewentualnie do truskawek)
Przygotowanie:
Być może "Ameryki nie odkryłam" tym przepisem ;) ale powstał z potrzeby chwili kiedy dostaliśmy ponad 4kg truskawek i coś z nimi trzeba było zrobić a koktajle się nam już przejadły :D
BISZKOPT
- oddzielamy białka od żółtek
- obie mąki mieszamy ze sobą dodając proszek do pieczenia
Białka ubijamy na sztywno dodając na samym początku szczyptę soli, żeby piana był sztywna. Ja robię to trzepaczką, nie mikserem. Kiedy białka są już ubite, dodajemy po jednej łyżeczce cukru, cały czas ubijając energicznie aż dodamy całość. Kolejno dodajemy po jednym żółtku, kiedy mamy już wszystkie żółtka połączone z pianą, delikatnie dodajemy po łyżce mąki i mieszamy łyżką, do uzyskania jednolitej masy.
Do piekarnika nagrzanego do temp 170-180st wkładamy blaszkę z biszkoptem i pieczemy ok 30-40min do tzw suchego patyczka. Bardzo ważne, żeby w czasie pieczenia nie uchylać piekarnika.
Kiedy biszkopt jest już upieczony, polecam jak w swoim przepisie podaje Sensuel rzucić nim o podłogę z wysokości ok połowy drzwiczek piekarnikowych (zakładając, że piekarnik stoi na ziemi ;) ) czyli ok 40cm - biszkopt nie opadnie. Po rzuceniu chowamy go jeszcze na chwilkę do piekarnika i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach.
Odstawiamy do wystygnięcia.
MASA
W szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostygnięcia.
Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, połowę truskawek odkładamy, a drugą miksujemy tak jak na koktajl (blenderem, mikserem czy czym tam posiadamy ;) )
Śmietanę ubijamy z fixami i cukrem waniliowym na sztywno.
Bierzemy żelatynę, dolewamy do koktajlu, odbieramy około połowy bitej śmietany i dokładnie mieszamy z truskawkami ( ja mieszałam ręcznie), całość na chwilę odstawiamy do lodówki aż zacznie tężeć( u mnie to było ok pół godz)
Biszkopt przekrawamy na pół (można też na 3 w zależności jak wysoki na wyszedł i czy się nam chce mieć więcej warstw ;) )
na dolną część nakładamy masę truskawkową zakrywamy górną częścią, na której smarujemy pozostałą część bitej śmietany. Dekorujemy truskawkami i chowamy do lodówki na parę godzin.
Torcik jest bardzo smaczny, lekki, nie za słodki, w sam raz na niedzielne leniwe popołudnie, lub na spotkanie z przyjaciółmi
* Jeśli udało nam się dostać słodkie truskawki to cukier nam niepotrzebny, ale jeśli trafiliśmy na takie nie bardzo, można dosłodzić koktajl cukrem pudrem wg własnego smaku.
Akurat te moje truskawki były mega słodkie wiec nie dodawałam cukru wcale.
Smacznego :)
*podałam czas 30min jaki potrzebujemy na posmarowanie i ustrojenie tortu, nie liczę pieczenia i chłodzenia w lodowce :)
** biszkopt piekłam na tortownicy o średnicy 24cm
Polecany film:
Gesler i Moran o afrodyzjakach
Komentarze
Super wszystko opisane, wygląda cudownie, takie właśnie torty lubię.
duuużo kremu.. to coś dla mnie