Pyszna KAWA z sosami
Składniki:
- mleko [150 ml] (zimne mocno schłodzone z lodówki najlepiej 3,2% (super sprawdza sięMilkLand z Tesko ew. Łaciate))
- kawa [70 ml] (klasyczna jednamała filiżanka espresso (bajecznie jak z expersu) ew, możne być rozpuszczalna ;))
- advocat (sos, np. Terravita, właściwie smak do wyboru do koloru :P)
- czekolada (sos czekoladowy Dr. Oetker)
Przygotowanie:
MOJA ukochana kawa może Was skuszę na nią :D
1.Zaparzyć małe espresso klasyczne ma 70 mililitrów
od biedy jak nie macie expresu może być kawa rozpuszczalna.
2.Zimne mleko (ilosc zalezna od pojemnosci szklanki) z lodówki najlepiej 3,2% polecam Milk Land dostepne w tesco ...lub Łaciate
spieniami (ja robię to w spieniaczu ręcznym)
Wygląda jak zaparzacz do kawy (notabene w owym zaparzaczu do kawy tym z siateczką równiez można ubić mleko na gęstą piankę ;) )
można użyć spieniacza z expresu ...ja jednak polecam spieniane ręczne gwarancja AKSAMITNEJ GĘSTEJ PIANKI MLECZNEJ ew. w blenderze (aczkowliek jak blender to by mleko było gęste przydało by siękostka lodu )
3.Na ściankach szklanki nanieść sos advokat (wystarczy , że na górze szklanki zrobicie kilka dużych kropek z odstępami) sos nieco ścieknie tworzac pasy.
4.Wlewacie ubite mleko
5.Do mleka pomału wlewacie do środka kawę
6.Na koniec ozdabiacie górę sosem czekoladowym:
-wersja 1.Kwiatek: Sosem rysujecie ślimaczka, kolejno najlepiej patykiem od szaszłyków robicie od środka do zewnąrz szklanki cztery ruchy maczając patyczek w piance mleczno-czekoladowej. oraz cztery do wewnątrz szklanki.
-wersja 2.Rozetka : Sesem robicie gwiazdę * osmio ramienną...patykiem (rysyjecie zawijas -ślimaka)
GOTOWE!
Polecam! Na przyjęcia ...dla gości...
Na codzień to chyba zbyt kaloryczna wersja ...
Ale jak kto LUBI :D
ps aaaaa ja nie słodze kawy wcale przez sos jest wg mnie już słodka.
Ale dla tych którzy lubują się w słodkich kawach przed dodaniem kawy do mleka można ją posłodzic nieco wg upodobań.
SMACZNEGO!
Polecany film:
Jakie właściwości ma kawa z masłem?
Komentarze
serwujecie dania na wynos
A w smaku - wiadomo, kawka przyrządzona w taki sposób jest pyszna!
Co do samej kawy, też taką uwielbiam, zwłaszcza tak ładnie podaną.
Muszę powiedzieć, że mi nie wychodzi tak ładnie spienione mleko. Próbowałam już na różne sposoby (zimne, ciepłe, tłuste, chude), więc tym bardziej podziwiam
A ja od wielu lat używam tego ręcznego spieniacza kupiłam na Allegro za ok 50 zł i mam do dziś :P nawet jak zieniała mexpres na ten z dyszą ...to i tak spieniam ręcznie :p POLECAM
Polecam
wpisz na allegro "spieniacz do mleka" taki zwykły srebrny za ok 40zł . JEST OK ja mam już kilka lat
Samą kawę robię podobnie - ale z wierzchu robiłam albo takiego kleksa z bitej śmietany, albo posypywałam czekoladą...
A jak zobaczyłam "sposób wykonania" tych cudnych maziajków przez głowę przeleciała mi myśl " TO TAK ONI TO ROBIĄ!!!!"
czemu sama na to nie wpadłam :P
gwiazdki za:
1) rozwiązanie tajemnicy wykonania zagadkowych wzorów na kawie
2) DOSKONAŁE zdjęcia
3) no klarowny opis przyrządzenia
chyba po raz pierwszy w składnikach widzę urządzenie
no i wlasnie, espresso jak swiat dlugi i szeroki razem z crema powinno miec 30ml. 25 sekundowy shot, 30 ml kawki
A piankę robiłam z mleczka light, ma chyba 5%, teraz niestety nie miałam czasu by się w Berlinie za takim porozglądać. Narobiłam sobie ochoty, po co mi goście do takiej kawki...
ps. śliczny ten Twój kwiatek!
Napewno wypróbuję, tylko muszę spieniacz kupić.
Ale zaskoczę męża
Jak zrobię to dam znać jak wyszło
Do tej pory robiłam tylko kawy ze wzorkami w nieprzezroczystych filiżankach. Podoba mi się jednak pomysł z tym sosem na ściance i na pewno też to spróbuję. Poza tym nowym dla mnie rozwiązaniem jest zmiana kolejności wlewania składników, czyli najpierw wlać mleko, a potem kawę.
Zdjęcia prześliczne. Moje kawy nie wyglądają tak ładnie, ale podejrzewam, że sekret tkwi w bardzo dobrze spienionym mleku. Przyznam się, że niestety nie zawsze mi się udaje dobrze je spienić. Tak sztywnej pianki jak na zdjęciu chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam.
Takiej właśnie instrukcji szukałam w internecie i znalazłam. Będę ćwiczyć spienianie mleka
PS. Ja zamiast patyczka do szaszłyków używam wykałaczki.
A tak to.. nigdy nie wypiję..