Keks z bakaliami
autor: hayley01,
kategoria: ciasta ucierane , dodano:
2010-06-23
Składniki:
- mÄ…ka pszenna [150 g]
- masło [100 g]
- cukier puder [100 g]
- jajka [3 szt.] ((osobno żółtka i białka))
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ((z czubkiem))
- bakalie [250 g] ((rodzynki, żurawina, ananas, morele, itp.))
- aromat waniliowy do ciast [1 łyżeczka]
- wódka czysta [1 łyżeczka] ((nie jest konieczna))
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo - cały czas mieszając - dodawać po 1 żółtku, następnie proszek do pieczenia, przesianą mąkę, waniliowy aromat i alkohol.
Z białek ubić sztywną pianę, po trochu dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Na końcu wrzucić drobno pokrojone bakalie.
Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tarta foremki (ok.33x10).
Piec w temperaturze 180 stopni c przez około 40 minut - do suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i twarożkiem
Komentarze
Keks taki jak na zdjęciu piekę zawsze z podanej ilości składników, w formie 33x10 lub 30x10, w temperaturze 180 stopni C a czas to już kwestia piekarnika. Napisałam, że ok 40 minut - do tzw. suchego patyczka.