Składniki:
- paluszki krabowe [250 g] (na ogół to jedno opakowanie)
- kukurydza konserwowa [250 g]
- ogórek konserwowy [5 szt.] ((mniejszych))
- majonez [3 łyżki]
- jogurt naturalny [3 łyżki]
- czosnek [4 ząbki]
- sól czosnkowa (w zależności od upodobań)
- koperek (ewentualnie koperek suszony, w zależności od upodobań)
- sól
- pieprz ziołowy
- makaron [1 op.] (z zupki chińskiej)
Przygotowanie:
MAKARON
1. Makaron z "zupki chińskiej" pokruszyć, gdy jeszcze znajduje się w opakowaniu. Następnie wysypać sam makaron (przyprawy zatrzymać, kiedyś się przydadzą) do sitka o drobnej siateczce, postawić na garnuszku i powoli zalać wrzątkiem. Pozwolić by makaron nad wrzątkiem "sparzył się" aż będzie wystarczająco miękki. Jeżeli już zmięknie, wodę z garnuszka wylać i pozostawić makaron do ostygnięcia.
SAŁATKA
2. Paluszki pokroić (ja najpierw tnę paluszka wzdłuż, a później w kosteczkę), a następnie wsypać do miski.
3. Pokroić w kosteczkę ogórki konserwowe, dodać do paluszków.
4. Dodać kukurydzę, dodać do pozostałych składników.
5. Dodać ostudzony już makaron.
SOS
6. Teraz zajmijmy się sosem :) Posiekać drobniutko czosnek i wsypać go do wysokiego kubka (ja mam taki wyższy na 350ml płynu).
7. Do czosnku dodać po 3 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego.
8. Następnie dodać koperek, sól i pieprz ziołowy do smaku.
9. Dobrze wymieszać składniki sosu (ja używam do tego miksera, z tym że wkładam tylko jedne "widełki").
10. Sos wylać na składniki sałatki i dobrze wymieszać.
SMACZNEGO!!!
PS. Niektórzy dodają świeży ogórek do tej sałatki, moim zdaniem konserwowy lepiej pasuje i nie "gryzie się" z sosem. Podobnie w różnych przepisach panie dodają makaron chiński (ja dodaję ten z zupki, bo jest łatwiej dostępny i tańszy) lub takie malutkie muszelki Lubelli - grattoni (dla mnie jednak za ciężkie, ale dzięki nim sałatka jest bardziej sycąca).
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka Caprese w miseczkach z ciasta francuskiego
Komentarze