Ciasto truskawkowe z kruszonką
Składniki:
- mąka pszenna [250 g]
- masło [200 g]
- cukier puder [200 g]
- jajka [3 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- truskawki [700 g]
- mąka pszenna [150 g] (kruszonka)
- masło [75 g] (kruszonka)
- cukier [75 g] (kruszonka)
- aromat cytrynowy do ciast [1 łyżeczka] (kruszonka)
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Ciasto prościutkie i szybkie do wykonania. Z dużą ilością owoców i kruszonką....po prostu pyszne :)
Owoce wg. uznania, ale najlepiej kwaskowe - mogą być truskawki, śliwki czy też rabarbar.
Kruszonka
W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier a następnie mąkę i aromat, dobrze wymieszać, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
Ciasto
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, cały czas mieszając stopniowo dodawać po jednym jajku (ok. 2 minuty na każde jajko) i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Formę o średnicy ok. 23 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy, ułożyć truskawki, wierzch posypać startą na grubej tarce kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: keks świąteczny
Komentarze
Jadłam takie w wersji ze śliwkami i rabarbarem.
Kruszonki nie robiłam roztapiając masło jak sugeruje autorka tylko tradycyjnie wszystkie skłdaniki kruszonki zagniotłam i taką posypałam ciasto.