Ciasto z truskawkami (na zimno)
Składniki:
- jajka [4 ]
- cukier [1 szklanka]
- mleko [1 szklanka]
- margaryna [1 kostka] (ja preferuję - Kasię lub Marynę)
- kakao [2 łyżeczki]
- biszkopty [300 g] (okrągłe)
- galaretka [1 op.] (ja preferuję truskawkową)
- truskawki [1 kg] (no może trochę mniej ;))
Przygotowanie:
Na początek praca dla małego pomocnika ;) a jeżeli go nie mamy to robimy same - łamiemy biszkopty na pół.
Jajka, cukier, mleko - miksujemy i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Masę studzimy i nie przerażamy się, że wyszła lekko grudkowata, bo w późniejszym etapie wygląda dużo lepiej :)
Miksujemy (albo jak kto woli "ucieramy") margarynę i porcjami (1-2 łyżki) dodajemy wcześniej zrobioną (chłodną!) masę, ciągle miksując. Nie wrzucamy wszystkiego od razu, bo się zważy.
Na koniec dodajemy 2 łyżeczki kakao. Ja dodaję czasem 3 łyżeczki gdy kakao jest jasne. Chodzi o to by masa nie była zbyt ciemna (mocno kakaowa) i zbyt jasna (mdła).
Odstawiamy mikser na bok, a do naszej masy wrzucamy połamane wcześniej biszkopty. Mieszamy dokładnie łyżką.
Masę wykładamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26cm), gładzimy wierzch, po czym układamy truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.
Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby biszkopty lekko rozmiękły a galaretka zastygła.
Gdy już będzie gotowe zdejmujemy kółko z tortownicy, kroimy i delektujemy się :))
PS. Gdy nie ma truskawek zastępuję je wiśniami lub brzoskwiniami, lecz z truskawkami smakuje najlepiej :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami
Komentarze