ciasto na pizze pulchne chrupkie latwe i bez drozdzy
Składniki:
- mąka [2 szklanki] (najlepiej przesiac ale nie koniecznie)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (plaskie)
- mleko [0.5 szklanki]
- woda [0.25 szklanki] (ciepla, przegotowana)
- oliwa z oliwek [0.33 szklanki] (lub zmieszana z olejem)
- sól [1 szczypta] (duza szczypta)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki w miseczce zmieszać ze sobą następnie wyrabiać rekami. Ciasto bardzo łatwo się zagniata i nie klei się do rąk, jeżeli tak jest wystarczy dodać odrobinę mąki. Następnie rozwałkować na cienki okrąg o grubszych brzegach i porobić widelcem dziurki by ciasto prawidłowo podrosło. Wstawić na 10 min w 180 stopniach samo ciasto, następnie wyjąć i nałożyć ulubiony sos i dowolne składniki. Pamiętać o przyprawach dających pyszny aromat- czosnek, bazylia, oregano... Polecam dodawac do tradycyjnego sera odrobine serow o intensywnym smaku jak ser niebieski czy cheddar. Na koniec skrapiajmy skladniki oliwa z oliwek beda soczyste i niewysuszone. SMACZNEGO!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z budyniem i jabłkami
Komentarze