Pyszne paszteciki z pieczarkami
Składniki:
- pieczarki [0.6 kg]
- kapusta kiszona [0.2 kg]
- mąka pszenna [0.5 kg]
- margaryna [1 kostka]
- drożdże [0.5 kostki] (dużej lub 1 małą)
- kefir [1 op.] (ok.150ml może tez byc jogurt naturalny)
- sól - płaska łyżeczka
Przygotowanie:
farsz:
ścieram pieczarki na tarce daję do rondla (z łyżką oliwy) + cebulka duszę do odparowania wody + przyprawy (pieprz, wegeta)
jeżeli daję kapustę to kroję ja drobno i gotuję osobno w garnku potem odlewam wode i dodaję do uduszonych pieczarek, przyprawiam według uznania.
ciasto:
do miski daję mąkę z solą do której dodaje kostkę (200g-250g)) margaryny lub smalcu drobno posiakaną. W szklance rozrabiam kefir/jogurt z drożdzami dodaję łyżeczkę cukru - nie czekamy aż drożdże urosną.
Mieszam i wyrabiam wszystko do konsystencji cista dość miękkiego (musi się dać wałkować) w razie potrzeby dodaje trochę kefiru lub mąki.
Nie trzeba ciasta dawać do wyrośnięcia od razu formujemy i pieczemy paszteciki!!!
formuję długie wałeczki które rozwałkowuję na środek daję farsz zawijam z dwóch stron i odwracam stroną łaczenia na spód, górę smaruję białkiem i posypuję np. kminkiem, czarnuszką lub ziołami
piekę w piekarniku nagrzanym do 180-190st ok.15-20 minut (w zależności od wielkości pasztecików) do zarumienienia
Te paszteciki to świetna przekaska na gorąco i na zimno, podaję je do barszczu lub zupy cebulowej na obiad lub na przyjęciu :))
te z pieczarkami to tylko jedna wersja można je zrobić np. z mięsem mielonym, gotowanym itp...
świetnie przechowują się w lodówce i w zamrażarce, po wyjęciu/rozmrożeniu wystarczy skropić wodą i odgrzać w piecyku - nie tracą na walorach smakowych:))
smacznego:))
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: puree z dyni
Komentarze
To jest wyśmienite i mi kojarzy się z Wigilią
do ulubionych
Zrobiłam jednak mniej farszu i resztę pasztecików zrobiłam...... po prostu z jabłkiem i cynamonem, również bardzo dobrze smakowały.
Polecam
a paszteciki palce lizać