Muffinki brownies
Składniki:
- czekolada mleczna [120 g] (można pomieszać gorzką z melczna w dowolnej proporcji)
- masło [115 g]
- cukier [0.5 szklanki]
- jajka [3 szt.]
- mąka pszenna [0.75 szklanki]
Przygotowanie:
Muffinki te przypadną do gustu wszystkim wielbicielom czekolady. Są slodkie, niezbyt wilgotne, piankowe ale bardzo dobre- znikają w oka mgnieniu;)
Czekoladę kruszymy i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub normalnie na małym ogniu bardzo intensywnie mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier, mieszamy. Czekamy aż się wystudzi i dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka intensywnie mieszając(można operację ułatwić sobie mikserem ale mi posłużyła do tego łyżka:).
Wykładamy do papilotek lub foremek pamiętając że te muffiny urosną tylko troszkę bo nie ma w nich proszku do pieczenia ani innych "wyrastaczy".
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Smacznego!
P.s Ja zrobiłam je z czekoladą z całymi orzechami stąd te nierówności na zdjęciu;)
Polecany film:
Muffinki reniferki FB
Komentarze
daję gwiazdki za małą pracochłonność, niewielką ilość składników i czekoladę
Więc nie rozumiem skąd trzy gwiazdki;] Tzn. co jest złego w nich.
5 gwiazdek daję jak coś jest dla mnie na prawdę super, cztery jak coś jest bardzo fajne, trzy jak coś mi się podoba. jak mi się nie podoba daję jedną, conajwyżej dwie albo w ogóle
no więc właśnie to, że mniej rosną. może źle to odbieram ale specyfika muffinek dla mnie opiera się na tym, że rosną bardzo ładne