Makaron z łososiem wędzonym w sosie jogurtowym
Składniki:
- łosoś [200 g] (wedzony)
- ser żółty [100 g] (mozna zmieszac 2-3 gatunki sera)
- jogurt naturalny [1 op.] (dodac szczypte soli i pieprzu, przyprawy mix do ryb i innych wedle uznania )
- majonez [1 łyżka] (nie koniecznie)
- makaron penne [400 g] (moze byc inny oby nie drobny)
Przygotowanie:
Makaron ugotowany koniecznie al dente (ponoć nie tuczy) przelany zimna woda żeby się nie sklejał zmieszać z 2 łyżkami przygotowanego dipu z jogurtu naturalnego i przypraw oraz dla tych, którzy nie liczą kalorii łyżką majonezu. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia wędzonego (często jest tak ze kawałki przy mieszaniu się sklejają wiec lepiej w dużym półmisku przygotowany makaron posypać łososiem i już nie mieszać) Na koniec posypujemy startym serem i ozdabiamy sosem jogurtowym z przyprawami. Dla "podkolorowania" dania ozdabiamy zielona pietruszka. Takie danie jest pożywną przekąską albo kolacja czy nawet obiadem. Smacznego!!! :)
Polecany film:
Żywotność makaronu - wywiad z Piotrem Ceranowiczem
Komentarze