Kruche ciasto z czereśniami i czerwona porzeczką
Składniki:
- mąka tortowa [3 szklanki]
- jajka [5 szt.]
- cukier puder [3 łyżki] (kto lubi słodsze proszę dodać więcej, ja dodałam 3 bardzo duże łyżki)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- czereśnie [60 dag] (wydrylowane)
- margaryna [250 g] (lub masło)
- cukier [0.5 szklanki] (kryształ)
- kisiel [1 op.] (wiśniowy, bez cukru)
- porzeczki czerwone [10 dag] (ja dałam dwie garście)
Przygotowanie:
1. Urobić kruche ciasto: szerokim nożem posiekaj mąkę z zimnym masłem, zagnieć z cukrem pudrem, żółtkami i proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto podziel na 2 części (podział 3/5 do 2/5 - większa porcja na dno blachy) obydwie dałam do zamrażalnika. W tym czasie pozbyłam się pestek z czereśni, a wtedy jedną rozwałkowałam i wyłóżyłam blachę (33 na 22 czy jakoś tak z wymiarami).
3. Podpiekłam spód w piekarniku w 180 stopniach ok 8-10 minut. Wcześniej nakłuwając ciasto widelcem.
4. W tym czasie ubiłam pianę z odrobiną soli z białek. Gdy była sztywna, dodałam cukier, a na koniec kisiel wiśniowy.
5. Następnie wyjęłam ciasto z piekarnika, posypałam bułką tartą (która wsiąknie sok z owoców). I na to owoce wcześniej umyte. Czereśnie, a pomiędzy czerwona porzeczka. Na to różowa piana z białek. A na pianę starte ciasto z zamrażalnika.
No i ciasto do piekarnika na 40 minut w temperaturze 160 stopni :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami
Komentarze