Muffinki na nutę pikantną;)
Składniki:
- mąka pszenna [300 g]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- ser żółty [150 g] (potarkowany na grubych oczkach w ulubionym gatunku)
- margaryna [150 g]
- jajka [1 szt.]
- mleko [0.5 ] (opcjonalnie taką samą ilosć piwa)
- kukurydza konserwowa [4 łyżki]
- cebula [1 szt.] (mała)
- papryka [0.5 szt.] (małej)
- sól (wedle preferencji smakowych dodajemy też czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, pieprz, słodką paprykę czyli to co kocha wasze podniebienie;))
- kiełbasa [100 g] (lub chuda szynka)
Przygotowanie:
To doskonałe zastępstwo chipsów, paluszków czy innych słonych przekąsek ;)
Przepis pozwala na improwizację i dodawanie ulubionych dodatków.
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić.
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać w misce. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę, cebulę pokrojoną w piórka, oraz kiełbaskę lub szynkę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz 3/4 sera. Przyprawić według preferencji. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, jajko, wlać mleko lub opcjonalnie piwo. Wymieszać wszystko w misce i wykładać do foremek lub papilotek do 2/3 wysokości. Posypać pozostałym serem.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.
Można dodawać pieczarki lub inne ulubione warzywa, podawać z keczupem lub sosem czosnkowym zarówno na zimno jak i na ciepło.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: kopytka z dyni
Komentarze