Ogórki po meksykańsku
autor: PatrycjaD,
kategoria: wytrawne przetwory , dodano:
2010-07-11
Składniki:
- ogórek gruntowy [2.5 kg]
- sól [4 łyżki]
- czosnek [2 główki]
- chili (przyprawa) [2 łyżeczki]
- olej [8 łyżek]
- cukier [50 dag]
- ocet [1.5 szklanki] (10%)
Przygotowanie:
Ogórki umyć i pokroić w średnie krążki (bez obierania skórki). Posypać solą i zostawić tak na 6 godzin. Następnie odlać wodę. Czosnek wymieszać z chili i dodać do ogórków.
Olej zagotować i gorącym polać ogórki. Ocet+cukier zagotować, polać ogórki. Wszystko wymieszać i pozostawić na 12 godzin.
Następnie włożyć do słoików, zalać płynem, zakręcić i odstawić [najlepiej do piwnicy;)].
Najwcześniej otwieram po około 2 tygodniach, ale wskazana dłuższa wstrzemięźliwość ;)
Polecany film:
Roladki z ogórka
Komentarze
ogóreczki dla osób wybitnie lubiących pikantne rzeczy
Nie ma lepszej zagrychy do wódeczki
ps
Właśnie zasypałam solą
Pozdrawiam
ale polecam, naprawdę świetny smak.