Ciasteczka francuskie z jagodami
Składniki:
- ciasto francuskie [1 op.]
- jagody [1 szklanka]
- cukier puder [0.333 szklanki]
- jajka [1 szt.]
Przygotowanie:
Ciasto francuskie kupiłam gotowe (niecałe 3zł.). Rozłożyłam, nożem wycięłam kwadraty. Rozbiłam jajko do miski, rozbełtałam. Jeden kwadrat posypałam cukrem pudrem, ułożyłam ok.5 jagód. Na drugim kwadracie zrobiłam nacięcia. Nałożyłam je na siebie i skleiłam palcami (dobrze przyprószyć ręce mąką). Ułożyłam na blaszce, posmarowałam jajkiem i do piekarnika.
Ja piekę na oko bo mam stary piekarnik,bez regulacji temperatury. Ale mniej więcej 15 min. w 180-200 stopniach.
Ciasteczka nie są przesadnie słodkie, można posypać cukrem pudrem.
Nadzienie można zrobić też z innych owoców. Ja akurat mam całe wiaderko świeżych jagód i tak kombinuję co z nich robić bo nie chcę wszystkiego zamrażać :P
Z jednej porcji ciasta wyszedł talerz ciastek.
Proste, tanie i smaczne. Ja robiłam do tego koktajl owocowy, pychota :D
Polecany film:
Ciastka Nutella
Komentarze
I bardzo dobre. Póki sezon na jagody trzeba korzystać i jeść.
Nie napisałaś jakiej wielkości te kwadraty, ale domyśliłam się że malutkie skoro tylko 5 jagód w środku
W każdym razie przepis świetny, dziękuję za niego i polecam dalej!