Placek po cygańsku
Składniki:
- wołowina [500 g]
- cebula [1 szt.]
- pieczarki [7 szt.] (średnie)
- czosnek [2 ząbki] (duże)
- mąka (do zagęszczenia)
- przyprawa do gulaszu [2 łyżeczki] (jak ktoś lubi,ale nie koniecznie)
- olej lniany (do smażenia mięsa)
- ziemniaki [6 szt.] (do placków)
- cebula [1 szt.] (do placków)
- jajka [1 szt.] (do placków)
- sól (ilość wg smaku,jak daję 1 łyżeczkę)
- mąka [3 łyżeczki] (do placków)
- papryka (przyprawa) [1 łyżeczka]
- bulion wołowy [1 szklanka]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- śmietana kremówka [50 ml] (do zabielenia)
- masło (lub margaryna, do smażenia cebuli i pieczarek)
- śmietana (kwaśna, do dekoracji)
- szczypior (do dekoracji)
- liście laurowe [1 szt.]
- ziele angielskie [2 szt.]
Przygotowanie:
Wołowinę myjemy kroimy na kawałki tak jak na gulasz.
Wrzucamy do miski i dodaję trochę oleju ok.1 łyżki, sól (1 łyżeczkę), pieprz i jak ktoś lubi to przyprawę do gulaszu. A jak nie to paprykę w przyprawie (najlepiej ostrą).
Mieszam całość i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Można też na kilka godzin tylko wstawić, aby się przegryzło.
Cebulkę kroimy w pół talarki.
Pieczarki kroimy w pół plasterki.
Na maśle/ margarynie podsmażamy cebulkę i pieczarki.
Jak się już podduszą to dodaję wyciśnięty czosnek.
Całość przekładam do garnka.
Na tym tłuszczu co został na patelni obsmażam mięso.
Nie robimy tego za długo,bo mięso ma być tylko rumiane.
Przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami.
Zalewamy bulionem wołowym (może być z kostki). Jeżeli jest za mało płynu to dolewamy wody, tak aby przykryć mięsko.
Dodaję zielę angielskie i liść laurowy i gotuję na średnim ogniu do miękkości.
Mnie to zajmuje ok 1,5h.
Naturalnie smkujemy czy mięso jest już miękkie i doprawiamy do smaku.
Na sam koniec dodajemy trochę śmietanki słodkiej i zagęszczamy sos mąką.
Przed końcem gotownia szykujemy masę na placki ziemniaczane.
Można zrobić po swojemu, albo skorzystać z przepisu mojego http://smaczny.wizaz.pl/przepis_widok.php?id=1558.
Do tego dania ja robię plcki duże,takie jak patelnia i dość grube ok.1cm
Nakładam masę na patelnię i rozkładam, aby wyszło koło.
Spód musi być dobrze ścięty, by udało nam się sprawnie przerzucić go na drugą stronę.
Placek jest dość masywny także to może być dość trudne. Dobrze by było, gdyby się nie złamał :)
Usmażony placek kładę na ręczniku papierowym, aby tłuszcz trochę obciekł.
Na połowę placka wykładam mięso + sos."Zamykam" go i na wierzch robię kleksa z kwaśnej śmietany. Całość posypuję szczypiorkiem drobno posiekanym.
* mnie wyszły 3 duże placki z tej masy i kilka małych, za to mięsa wyszło sporo. Można wykorzystać na następny dzień do zwykłych ziemniaków ;)
***********************************
Taki placek nazywany też jest "po zbójnicku" czy też "po węgiersku", ale robi się go trochę inaczej: inne mięso i inne dodatki do sosu.
Generalnie wersji jest sporo.
Placek tego typu powinien być dość pikantny, ale z racji tej, że ja nie lubię ostrych potraw to nie daję chili :)
Polecany film:
Sałatka z arbuza - Joanna Bielak
Komentarze
Jedno z moich ulubionych dań. Niezbyt szybkie ale smaczne bardzo. Do tego surówka, najlepiej z białej kapusty.
to tyle aż składników jest o_0
ale warto
Twoje wyglądają przepysznie
A jako ciekawostke dodam ze placki po zbojnicku maja zupelnie inna konsytencje ciasta.