Domowa "Pizza" bez pieczenia :)
Składniki:
- mąka pszenna [4 szklanki] (około)
- woda [2 szklanki] (około)
- sól
- pieprz czarny
- cebula biała [3 szt.]
- papryka czerwona
- parówki [6 szt.]
- ogórek kiszony [6 szt.] (około)
- olej (do smażenia )
- ser żółty [250 g]
- pieczarki [1 kg]
Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę i nalewamy wodę,mieszamy tak aby uzyskać coś w rodzaju ciasta naleśnikowego tylko że troszkę gęstszego.(nie trzeba dokładnie stosować się do podanych proporcji robimy to na oko)
Doprawiamy pieprzem i solą według uznania.(można też dodać oregano).
Parówki,ogórki kiszone(bądź konserwowe),paprykę i cebulę kroimy w kosteczkę (nie musi być drobna) wsypujemy wszystko do ciasta i mieszamy.(zostawiamy 1 cebule! Ostatecznie możemy wkroić jeszcze troszeczkę sera żółtego)
Obieramy pieczarki i kroimy w plasterki potem bierzemy jedną cebule i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni i dusimy pieczarki z cebulą.
Na kolejnej patelni rozgrzewamy olej, wlewamy nasze ciasto ze składnikami które rozkładamy po całej patelni i za kilka minut przewracamy.(nie przykrywamy pokrywką )
Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach.
Gdy już przewrócimy "pizze" rozkładamy po wierzchu uduszone pieczarki i posypujemy tartym serem (przykrywamy pokrywką)
Kiedy ser się stopi zdejmujemy pokrywkę na minutkę żeby ciasto nabrało chrupkości i gotowe. :)
Polecam podawać z keczupem i pokrojonym szczypiorkiem,ostatecznie pomidorem nakrojonym na wierzch.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia Gotuje z Polki.pl- Pizza na cieście bezglutenowym
Komentarze
Jajka nie dodaje.