3 bit - przepis na dużą blachę
Składniki:
- budyń [3 szt.] (śmietankowy)
- mleko [1 l]
- galaretka [2 szt.] (cytrynowa)
- herbatniki [7 op.] (maślane)
- mleko skondensowane [1 op.] (słodzone)
- śmietana kremówka [500 ml]
- żelatyna [2 łyżki]
Przygotowanie:
Ugotować budynie na mleku. Po zagotowaniu, zdjać budyń z ognia i odrazu wsypac galaretki, ciagle mieszajac aż do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do wystygnięcia. Zimny budyń zmiksowac z kostką masła.
Śmietanke ubić, wymieszać z żelatyną, rozpuszczoną w 1/5 szklanki gorącej wody.
Sposób układania:
Wyłożyć blaszke herbatnikami, wyłożyć budyń, kolejna warstwa herbatników, rozsmarować ugotwane mleko
skondensowane, wyłożyc herbatnik, następnie bita śmietana. Posypać utartą czekoladą.
Smacznego!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą
Komentarze