Warzywna paczka
Składniki:
- szparagi [225 g]
- por [1 szt.]
- cukinia [2 szt.]
- estragon (świeży lub suszony)
- czosnek [4 ząbki]
- sól - płaska łyżeczka
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Witam!
Z mojej strony znów coś dla miłośników warzyw, tym razem lekkie, proste, a dzięki dodatkowi estragonu interesujące w smaku danie. :)
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, w międzyczasie możemy przygotować warzywa.
Szparagi - musimy pamiętać, że ma ich być 225 gr po odłamaniu twardych końcówek. Natepnie kroimy na około 4 cm kawałki.
Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki, tak samo por, po czym rozdzielamy krążki.
Warzywa wkładamy do dużej miski, dodajemy estragon, sól, pieprz oraz odrobinę oliwy z oliwek, mieszamy.
Przekłądamy warzywa na papier do pieczenia, wymiary około 30 na 40 cm. Na czubek warzyw kładziemy 2 ząbki czosnku w całości w skórce. Następnie formujemy paczki. Z podanej ilości wyjdą dwie paczki.
Pieczemy przez około 20 min.
Przepis bazowałam na średniej wielkości cukiniach i dużym porze. Ogólnie ilość warzyw nie ma aż tak dużego znaczenia, chodzi o to, żeby było ich mniej więcej po równo.
Estragon można zastąpić np tymiankiem, podejrzewam, że będzie równie dobre. :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: tajskie burrito
Komentarze
Zdrowe, nie wysmażone, nie wygotowane z witamin, fajny pomysł. Muszę spróbować.
Przyszła mi do głowy też wersja z fasolką szparagową. Zresztą tu jest duże pole do popisu, co do warzyw i przypraw także.
Brawo.