Składniki:
- mąka pszenna [125 g]
- jajka [2 szt.]
- cukier [30 g]
- masło [50 g]
- budyń [1 op.] (bez cukru)
- brzoskwinie (4 polówki )
- migdały (2-3 łyżki płatków)
- sól (szczypta)
- olej (do smażenia )
- mleko [750 ml]
Przygotowanie:
Polowe masła rozstąpić i ostudzić. Z mąki, jaj, cukru, , 250 ml mleka i roztopionego masła przygotować ciasto. Posolić. Odstawić na 30 minut. Jeśli zrobi się za geste rozcieńczyć z woda gazowana, powinno być lejące. Patelnie rozgrzać i natłuścić i równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni.
Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pod koniec dodaj pozostałe masło, dokładnie wymieszaj i przestudź. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, brzoskwinie pokroić na plasterki.
Na każdy naleśnik nałóż porcje budyniu, parę kawałków brzoskwini i posyp płatkami migdałowymi. Zwinąć, posypać płatkami migdałowymi i cukrem pudrem :)
Smacznego!
Uwaga: bardzo kaloryczne ok 600 kcal każda porcja!
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)
Komentarze
Dodaje przepis do ulubionych, przeczytałam tylko składniki i mi ślinka pociekła
Jutro zrobię je na obiad to wtedy zdam relację. A i wydaje mi się, że wkradł się błąd, w składnikach jest "mleko [75ml]" a w opisie "Z mąki, jaj, cukru, , 250 ml mleka". Tak więc myślę, że druga wersja jest poprawna : )
Ja robię je zawsze z budyniem waniliowym, wydaje mi się ze ma bardziej wyraźny smak, inne owoce również jak najbardziej na tak