Składniki:
- pierś kurczaka [1 szt.] (duża)
- jajka [3 szt.]
- mąka [200 g]
- mleko [100 ml]
- curry [1 łyżka]
- sól [1 łyżka]
- olej [1 l] (do smażenia na głebokim tłuszczu)
Przygotowanie:
Mięso:
Pierś kurczaka pociąć na nieduże kawałki. Posolić i posypać odrobiną curry. Jeżeli mamy czas to warto pozostawić kurczaka aby przeszedł przyprawą.
Ciasto:
Do miski wbijamy trzy jajka, dodajemy mąkę i mleko, około łyżeczki soli, wszystko mieszamy (najwygodniej mikserem) i dodajemy około łyżki curry. Zmiana koloru ciasta powinna być zauważalna, ciasto powinno być gęste, ale spływać z łyżki, jeżeli konsystencja będzie nieodpowiednia możemy dodać mleka lub mąki.
Mięso wrzucamy do ciasta i wszystko mieszamy.
Podgrzewamy olej. Nabieramy łyżką ciasto z kawałkiem mięsa i wrzucamy na gorący olej, można przy zdejmowaniu masy z łyżki wspomóc się drugą łyżką bo ciasto jest gęste i wolno spływa. Kawałki smażymy do zarumienienia. Nie powinno to trwać krócej niż 3-4 minuty gdyż mięso może pozostać surowe (jeżeli cisto zbyt gwałtownie się smaży należy zmniejszyć temperaturę oleju- średni płomień).
Kurczak w cieście bardzo dobrze smakuje podany z ryżem i sosem słodko-kwaśnym lub chińskim.
Polecany film:
6 pysznych pomysłów na udka z kurczaka
Komentarze
Robię też wersję modyfikowana z rybą zamiast kurczaka.