Składniki:
- kapusta pekińska [1 główka]
- pomidory [2 szt.] (duże)
- ogórek zielony [2 szt.] (średnie)
- rzodkiewki [1 pęczek]
- szczypior [1 pęczek]
- śmietana [200 g] (kwaśna lub jogurt)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kapustę pociąć w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pociąć w kostkę. Szczypiorek pociąć na kawałki.
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki, rzodkiewkę również zetrzeć na dużych oczkach.
Wszystkie warzywa wymieszać i mocno posolić, popieprzyć do smaku. Dodać kwaśna śmietanę lub jogurt.
Jeżeli mamy czas to warto odstawić na przynajmniej godzinę aby warzywa wchłonęły sól, wtedy lepiej dodać śmietanę dopiero przed podaniem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki
Komentarze