ciasto odwrotne
autor: Tula0,
kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano:
2010-07-28
Składniki:
- mąka [100 g]
- cukier [150 g]
- sok z cytryny [1 szt.]
- śliwki [350 g]
- jabłka [4 szt.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- cynamon [1 łyżeczka]
- masło [50 g]
- jajka [1 szt.]
- orzechy włoskie [20 g]
Przygotowanie:
- Jabłka i śliwki kroimi na ćwiartki, po czym wkładamy do garnka, zalewamy sokiem z cytryny i łyżką wody, do tego dosypujemy 100g. cukru i gotujemy na małym ogniu ok. 50min.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia (i cynamonem) i masłem. Wyrabiamy ciasto rękoma, dodając stopniowo pozostałe 50g. cukru i ubite jajko
- Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy uprzednio podgotowanymi owocami. Na to uładamy wyrobione ciasto, ale pamiętając o tym, żeby pozostawić wolną przestrzeń pomiędzy warstwą owoców i ciasta (nie może być to zbyt ściśnięte!)
*całość można posypać orzechami
- Piec w temperaturze 180st. przez ok. 25-30min.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto krówka
Komentarze