Ciasto z malinami i porzeczkami
Składniki:
- cukier [1 szklanka]
- olej [3 łyżki]
- śmietana [250 g]
- jajka [3 szt.]
- mÄ…ka pszenna [2 szklanki]
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- maliny
- porzeczki czerwone
- cukier [0.5 szklanki] (Na kruszonkÄ™)
- mÄ…ka pszenna [0.5 szklanki] (Na kruszonkÄ™)
- margaryna [0.25 kostki] (Na kruszonkÄ™)
Przygotowanie:
Składniki są na blaszkę około 25x30 cm.
Do miski wbić jajka, miksować razem z cukrem. Dodać olej i śmietanę, dalej miksując. Kiedy wszystko dobrze się połączy, stopniowo dodawać mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Dobrze wymiksować, by nie było grudek. Gdy ciasto mamy gotowe, wylewamy je do wysmarowanej margaryną blachy. Układamy na cieście umyte maliny i porzeczki tak, by przykryły ciasto, ale nie spowodowały, że ciasto osiądzie podczas pieczenia. Kiedy rozłożymy owoce, bierzemy się za robienie kruszonki. Dodajemy pół szklanki cukru, pół szklanki mąki i 1/4 kostki margaryny. Ugniatamy ręką tak, by powstała kulka. Zrobioną kruszonkę urywamy po kawałku, rozgniatamy w palcach na cienkie kawałki i układamy na wierzchu. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na 165°C na pół godziny. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: sernik z rosÄ…
Komentarze