Kurczak z warzywami - chińszyzna
Składniki:
- filet z kurczaka [2 szt.] (pojedyncze lub 1 podwójny)
- ananas [0.5 op.] (puszka, potrzebny też syrop)
- chińska mieszanka warzyw [1 op.] (polecam z Biedronki)
- czosnek [1 ząbek]
- sos chili [2 łyżki] (słodko-ostry)
- sos sojowy [3 łyżki] (jasny)
- imbir
- kminek
- cynamon
- pieprz cayenne
- sól
- mąka ziemniaczana
- kurkuma
Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać kurkumą, podsmażyć, dodając w miarę smażenia zmiażdżony czosnek i 1 łyżkę sosu sojowego.
2. Zamrożone warzywa wyłożyć na kurczaka, wlać syrop z puszki ananasa, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut.
3. Ananasa pokroić na małe kawałki i dodać do warzyw z kurczakiem. Wszystko zmieszać i gotować na średnim ogniu aż większość sosu odparuje (nie przykrywać).
4. Kiedy sos w części odparuje przyprawić pozostałym sosem sojowym, imbirem, kminkiem, cynamonem, pieprzem cayenne (po ok. 1/4 łyżeczki). Gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
5. Ściągnąć z ognia, łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozbełtać z odrobiną odlanego sosu (lub wody), wlać do kurczaka i zamieszać. Zagotować, zgasić i zmieszać z sosem chili.
Można dodać również trochę krewetek. Najlepiej smakuje moim zdaniem z makaronem chow mein, u mnie dzisiaj z ryżem jaśminowym.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: owoce pod kruszonką
Komentarze