Składniki:
- łosoś [2 szt.] (filet)
- masło [2 łyżeczki]
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- cytryna (do smaku)
Przygotowanie:
Smaczny łosoś na szybko
Zazwyczaj kupuje mrozone filety z lososia
Filet z lososia rozmrazam (w folii) pod biezaca woda
W naczyniu do zapiekania rozpuszczam maslo (w mikrofali)
Filety osuszam w papierowym reczniku, nastepnie sole, pieprze i skrapiam cytrynka
Tak przyrzadzone filety obtaczam w rozpuszczonym masle i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200C na funkcji termoobieg
Czas pieczenia 7 minut!! Jesli porcje sa nieco wieksze doliczam minutke lub dwie ale nie wiecej jak 10 minut
Zaznaczam, ze jest to propozycja na szybkie przyrzadzenie tej smakowitej rybki
Spotkalam sie z przepisami, ze nalezy zapiekac pol godziny!! wg mnie 10 minut przy tej temperaturze jest zupelnie wystarczajace. Rybka jest soczysta a nie wysuszona jak w innym przypadku (oczywiscie poza sposobem przyrzadzania w folii)
Podaje zazwyczaj z ryzem ugotowanym na sypko (nie mylic z na szybko, chociaz wychodzi na to samo ;) oraz brokulami, szparagami lub zielonym groszkiem no i koniecznie z sosem hollandaise z posiekana, swieza pietruszka lub zamiennie z koperkiem.
Smacznego :)
Polecany film:
Filetowanie ryb
Komentarze
przepisu na dobry sos hollandaise szukalam bardzo dlugo, w koncu mam "cos" co bardzo przerobilam. mozliwe, ze wstawie.
przyznam, ze czesto korzystam z gotowca knorra, ale zamiast mlekiem zaprawiam smietanka (% zalezy od humoru
zawsze w tym miejscu boje sie, ze zbiore gromy za kalorycznosc, no ale co zrobic, kiedy ja przede wszystkim cenie sobie walory smakowe
sos jest niezbedny do tej rybki, bez niego ani rusz