Kluski śląskie
Składniki:
- ziemniaki [5 kg]
- mąka pszenna [1 kg]
- sól [1 łyżka]
- jajka [3 szt.]
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy ziemniaki przez przeciskarkę wstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Kiedy ziemniaki sa zimne wbijamy jajka i lekko posolimy ok 1 łyzeczki. Uklepujemy ziemniaki aby były jednolicie ułozone w garnku, dzielimy na 4 porcje wybieramy 1 i wsypujemy w wolne miejsce mąke az do poziomu ziemniaków. Dokładnie mieszamy do mometu kiedy ciasto odkleji sie od reki, (mozna dodac 2 łyzeczki masła wtedy kluski sa lepsze). Jeśli ciasto będzie sie nam rozpadac mozemy dodac troche mleka. Kulamy kuski lub kopytka. Wrzucamy do gotującej sie osolonej z dodatkiem ok 1 łyzeczki oleju wody i deliatnie mieszamy, gotujemy az kluski wypłyną na powierzchnie wody. Pyszne z roladami i modrą kapustą :D
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: jajka faszerowane
Komentarze
Po drugi - JAJKO W KLUSKACH ŚLĄSKICH? Pierwsze słyszę, a pochodzę ze Śląska i kluski u nas w domu goszczą na stole średnio raz na tydzień.
To jest przepis na kopytka a nie na kluski śląskie!