Składniki:
- przyprawa do kurczaka [1 łyżka]
- olej (do smażenia)
- cytryna [1 szt.]
- cukier (do smaku)
- mąka pszenna [2 łyżki]
- kurczak [6 szt.] (pałki, ilość wg uznania. Mogą być też uda.)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- śmietana kremówka [250 ml] (słodka, % wg uznania)
- masło [2 łyżki] (lub margaryna)
Przygotowanie:
Mięso myjemy i posypujemy przyprawą do kurczaka.
* zamiast przyprawy gotowej można użyć dowolnej kombinacji wg własnego gustu np. papryka czerwona, pieprz, sól.
Pałki (mogą też być uda) podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż skórka będzie rumiana i ciut spieczona.
* Oczywiście można też mięsko upiec w piekarniku jak ktoś woli :)
Sos cytrynowy:
W garrnuszku rozpuszczamy 2 łyżki masła lub margaryny.
Dodajemy 2 łyżki mąki pszennej.
Całość mieszamy.
Skórkę z cytryny ścieramy na drobnych oczkach, a sok z cytryny wyciskamy. Można użyć tylko 1/2 cytryny jak ktoś woli.
Zawsze ilość soku można zwiększyć mając drugie pół, jak nam będzie mało.
Do masła i mąki dodajemy startą skórkę + sok.Całość mieszamy.
Dodajemy śmietany i mieszamy.Ja daję śmietanę 7%.
Do smaku doprawiamy cukrem,pieprzem i solą.
* nie radzę dawać vegety lub ziarenek smaku bo to popsuje cały efekt.
Sos rozrzedzamy wodą do takiej gęstości jaka nam odpowiada.
Do sosu wrzucamy nasze mięsko i gotujemy razem na średnim ogniu ok.20-30 min, tak aby mięsko było ugotowane.
Podajemy z czym nam się podoba np. ryż lub ziemniaki.
Ja podałam z ziemniakami pieczonymi + colesław. Całość posypałam szczypiorkiem.
* u mnie 1 porcja to 2 pałki.
Polecany film:
Naleśniki zapiekane z pieczarkami, kurczakiem i szpinakiem
Komentarze