Muffinki podwójnie czekoladowe
autor: Osiak,
kategoria: babeczki i muffiny , dodano:
2010-08-02
Składniki:
- mąka pszenna [210 g]
- kakao [40 g] (gorzkie)
- proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
- cukier [120 g]
- mleko [250 ml]
- masło [60 g] (rozpuszczone lub ewentualnie olej roślinny)
- cukier waniliowy [2 łyżeczki]
- czekolada mleczna [100 g] (można dodać gorzką lub białą zależnie od gustu)
Przygotowanie:
W misce mieszamy składniki suche tj. mąkę, kakao, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier.
Dodajemy następnie mleko i masło i mieszamy ale niezbyt dokładnie.
Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i wsypujemy do masy i znowu mieszamy.
Wypełniamy foremki lub papilotki do 2/3 wysokości i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
To jedne z prostszych a zarazem smaczniejszych muffinek jakie piekłam. Należy pamiętać że nie wyrastają jakoś szczególnie mocno.
Są słodkie i naprawdę mocno czekoladowe.
Idealne dla dzieci;)
Smacznego:)
Polecany film:
Straszne muffinki FB
Komentarze
Polecam włożyc do środka muffinki po łyżeczce powideł (drzemu) np. śliwkowych i upiec.
Robię je już któryś raz z kolei i zawsze znikają ze stołu szybciej niż sie na nim pojawiły
Rewelacyjny przepis!!!!!
Bardzo prosty w wykonaniu
tylko czy Wam też wyszła taka dość gęsta masa?
naprawdę przepyszne
tylko dość mało wyrosły, ale może to specjalnie? :P
muszę spróbować takie zrobić
Chyba prostszego przepisu to jeszcze nie widziałam, robi się je błyskawicznie a efekt mmmmmm palce lizać
Macie może na to jakiś sposób? Bo zawsze mam spalony spód (czego bym nie piekła), a wierzch i spód tak niekoniecznie chcą się piec (ostatnio babka cytrynowa mi się "ugotowała" na węglowym spodzie).
A te muffinki muszę upiec, bo na chandrę i całą noc zakuwania nie ma nic lepszego
Dziś mój syn, który jest leniuchem pierwszy raz w życiu piecze ciasto - te muffinki. Znaczy to, że ciasto jest ekstra. On wie co jest dobre! Już czuję zapach pieczenia....