Składniki:
- filet z kurczaka [2 szt.] (pojedyncze)
- boczek wędzony [8 plastrów] (+ 3 plastry do przelozenia filetow)
- oliwa [4 łyżki]
- wino białe wytrawne [0.25 szklanki]
- rozmaryn (galazka swiezego lub troche suszonego)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- papryka (przyprawa) (do smaku)
Przygotowanie:
oto moja propozycja na soczysty filet z kurczaka
filety myje i osuszam
przyrzadzam marynate: mieszam oliwe, wino, slodka papryke, sol, swiezo zmielony pieprz i ulubione ziola (np. rozmaryn [najlepiej swiezy] lub majeranek, ew. inne wg upodobania)
filety wkladam do marynaty i odstawiam w misce na conajmniej 2-3 godziny do lodowki, a najlepiej na cala noc :)
po tym czasie odcinam folie aluminiowa i ukladam na niej plastry cienko krojonego boczku (ilosc zalezna od ich szerokosci 6-8 sztuk)
na boczku ukladam dwa filety wezszymi koncami do srodka
czesto nacinam kieszonke w filetach i dodatkowo faszeruje wedlina (pozostalymi plastrami boczku) lub np zoltym serem albo kolorowa papryka
rowniez pomiedzy filety mozna wlozyc plastry wedzonej wedliny np. boczku, co po przekrojeniu daje ciekawy efekt
przed zawinieciem w boczek mozna filety dodatkowo posypac ulubionymi ziolami (ale lepiej nie przesadzic, ze swiezym rozmarynem;)
dokladnie zawijam filety w boczku a nastepnie bardzo szczelnie w folie
nagrzewam piecyk na ok. 200C i pieke ok 20 minut (ja uzywam termoobieg), obracajac w miedzyczasie na wszystkie strony
stopniowo zmniejszam tempetature pieczenia do sredniej
po ok 15-20 minutach ostroznie (bo bardzo gorace!!) odwijam folie, przekladam do naczynia lub na swiezy kawalek folii i zapiekam pare minut do uzyskania ladnego koloru i chrupiacej skorki, obracajac w miedzyczasie
wystawiam na ok 5-10 minut, po tym czasie kroje na ok. 2-3 cm ukosne plastry
na fotce jest roladka bez ”wkladki”
zapewniam, ze w ten sposob przyrzadzony filet zatrzymuje soczystosc … mniam
zazwyczaj przyrzadzam wiekszosc ilosc rolad, np. 3 rolady z 6 pojedynczych (ale duzych filetow), przy czym kazda mozna inaczej nafaszerowac :)
podaje z ziemniakami np. pieczonymi i salata np. moja brokulowa :)
dodam, ze rownie dobrze smakuje na zimno
smacznego!!
* ilosc porcji z jednej roladki spokojnie starczy na 3 osoby
* nie licze czasu marynowania i oddychania mieska po upieczeniu
* spokojnie mozna pominac wino do marynaty bo zdarza sie, ze gdzies sobie wyjdzie i nie mam akurat pod reka ;)
* jesli chodzi o cene to mysle, ze te 20PLN na jedna roladke starczy :P
Polecany film:
Rolada z indyka
Komentarze