Ciasto do topienia owoców
Składniki:
- białko z jajka [4 szt.]
- cukier [1 szklanka]
- żółtko z jajka [4 szt.]
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
- oliwa [4 łyżki]
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie:
Ciasto idealne do owoców sezonowych (truskawki, śliwki, jagody, wiśnie, jabłka) ale także do tych z puszki (brzoskwinie, morele, mieszanka owocowa).
Ja właśnie połączyłam brzoskwinie z puszki z borówką amerykańską z ogródka :D Ciasto przygotowałam z połowy składników bo nie wiedziałam czy "nie wyjdzie" z tej małej blaszki. Jest pyszne. Polecam!
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, następnie nadal ubijając wsypujemy cukier i na końcu żółtka. Powinna powstać gładka masa koloru ecru :)
Od tego momentu odstawiamy mikser na bok, bierzemy do ręki wielką łyżkę i wsypujemy: przesianą mąkę, paczkę cukru waniliowego, łyżeczkę proszku do pieczenia i 4 łyżki oleju. Wszystko intensywnie mieszamy aż powstanie gładka masa.
Foremkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, po wierzchu sypiemy owoce.
Pieczemy w temp. 200 C przez 20-30 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać szpilką). Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z orzechami laskowymi
Komentarze
Przede wszystkim jestem szczęśliwa ze ciacho wyszło. Niebawem zamieszczę przepis na równie proste i smaczne ciasto cytrynowe
PS. Nie wiem kto wstawia minusowe noty za recenzje wrrrr....
(żeby nie było ja Ci tu nic nie zaminusowałam!
Ciacho spróbuję zrobić, leci do ulubionych
Dobrze rozumiem - zrobiłaś ciacho z połowy tego co tu wymienione tak?
Warto część owoców obsypać mąką by nie opadły wszystkie na spód ciasta.
Susanna trochę szkoda,że topiłaś owoce z puszki w środku lata...
Właśnie jem drugi kawałek i chyba zaraz sięgnę po trzeci
Ciasto zrobiłam z połowy porcji, bo miałam tylko dwa jajka w lodówce i 30 min pieczenie było wystarczające. Faktycznie wyszło dość słodkie, więc następnym razem dam mniej cukru.
Rewelacyjny przepis!!!
Jedyne co to kompletnie pominęłam to dzielenie jajek na białka i żółtka, od razu zmiksowałam całe jaja z cukrem. Robi się krócej, a ciasto nic na tym nie straciło.