Soczewica po indyjsku
Składniki:
- cebula [2 szt.]
- czosnek [2 ząbki]
- olej [3 łyżki]
- soczewica [40 dag] (albo ugotowana soczewica w puszce)
- curry [1 łyżka]
- sól
- jabłka [1 szt.] (kwaskowate)
- śmietana [13 dag] (słodka, np. łaciata, 18% z kartonika)
Przygotowanie:
Soczewicę zieloną ugotować w dużej ilości wody (ok. 30-40 min.; czerwoną ok. 15 min.)
Drobno posiekać cebulę, czosnek rozgnieść, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozgrzać w garnku (albo na dużej patelni) olej, zeszklić cebulę, czosnek i jabłko. Dodać ugotowaną soczewicę (nie musi być odsączona), curry, sól. Gotować bez przykrycia na dużym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu - wtedy dodać śmietankę (może też być gęsty jogurt typu bałkańskiego/greckiego, zwykła śmietana lub jogurt się zwarzą) i jeszcze raz zagotować. Doprawić do smaku.
Można podawać z ryżem, kaszą, pieczywem (dla mnie najsmaczniejsza jest z ryżem).
Smacznego :D
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczeń rzymska
Komentarze
Dzisiaj było z ryżem, reszta na jutro z kaszą.