Śląski rosół
Składniki:
- wołowina [1 plaster] (ok 2 cm grubości)
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liście laurowe
- czosnek
- marchew
- seler
- pietruszka
- por
- wątróbka
- kurze żołądki
- mięso (1 sztuka porcji rosołowej)
- przyprawa warzywna (wegeta)
Przygotowanie:
Do garnka wrzucamy obraną ze skóry porcje rosołową oraz plaser wołowiny ok 2 cm grubości, zalewamy wodą dodajemy umytą i obrana marchew, pietruszkę, seler oraz liść poru. Przyprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem tartym i w kulkach, czosek (ja daje 3 lub 4 rogniecione reka zabki ponieważ u mnie w domu bardzo lubia czonek mozna dac mniej) solą, wegetą lub ziarenkami smaku, maguje do smaku i gotuje przez ok 2 godziny.
W osobnym garnku gotuje watrobke, żołądki oraz serduszka dodaje w połowie gotowania. Jeśli marchew jest miękka kosztuje zupe doprawiam do smaku:)
Zupe albo padajemy zaczepaną jajkiem (białka przelewamy przez widelec przy gotującej sie zupie potrzasając nim) lub z makaronem babuni :D smacznego :)
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: gulasz rybny
Komentarze
3 duże marchewki i jedna pietruszka
Brak u Ciebie ilości więc nie oceniam.