Zapiekanki lekko pikantne
Składniki:
- pieczarki [300 g]
- cebula [0.5 szt.]
- czosnek [1 ząbek]
- ser żółty [10 plastrów] (lub tarty)
- salami (pikantne z pepperoni)
- szczypior
- keczup
- sól
- pieprz
- tymianek
- bułka pszenna [4 szt.]
Przygotowanie:
1. Cebulę drobno pokroić, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki. Podsmażyć cebulę na odrobinie oliwy, dodać pieczarki. Posypać odrobiną soli, tymiankiem (ok. 0,5-1 płaska łyżeczka) oraz obficie pieprzem. Smażyć chwilę aż pieczarki się przyrumienią.
2. Bułki przekroić na pół, położyć na nich warstwę pieczarek, plasterek sera. Czosnek przecisnąć przez praskę i odrobiną posmarować ser na każdej zapiekance. Na wierzchu położyć po 2-3 plasterki salami.
3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, zapiekanki piec przez ok. 12 minut.
4. Po wyjęciu z pieca każdą zapiekankę polać keczupem (polecam pikantny Heinz) i posypać szczypiorkiem.
Zamiast pikantnego salami używam również czasem wędzonego boczku w plastrach, zapiekanki również wychodzą pyszne i bardzo aromatyczne. :)
Polecany film:
Elżbieta Żołek - Sałatka gyros
Komentarze