Ziołowe chlebki z grilla
Składniki:
- mąka [300 g]
- oliwa z oliwek [8 łyżek]
- mleko [200 ml]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (czubata)
- czosnek [4 ząbki]
- rozmaryn [1 łyżka]
- tymianek [1 łyżka]
- oregano [1 łyżka]
- kminek [1 łyżka]
- czarnuszka (przyprawa) [1 łyżka]
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z suchymi składnikami. Dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy oliwę oraz mleko i wyrabiamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto dzielimy na małe porcje. Formujemy w dłoniach cienkie wałki, którymi luźno oplatamy wcześniej namoczone patyczki do szaszłyków lub świeżo ścięte, obrane z kory gałązki.
Chlebki pieczemy ok. 25 min na rozgrzanym grillu z pokrywą często obracając.
Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, to chlebki pieczemy najpierw ok. 20 min w temp. 180C w piekarniku, a potem podpiekamy na grillu.
Jak dla mnie do tych chlebków idealnie pasuje masło czosnkowe, chociaż w wersji solo też są pyszne:).
Mi z tej porcji ciasta wyszło 8 chlebków.
Polecany film:
Labraks pieczony w soli
Komentarze