Ciastka owsiane
autor: Opheliac,
kategoria: ciasteczka , dodano:
2010-08-06
Składniki:
- mąka pszenna [1.5 szklanki]
- olej rzepakowy [0.5 szklanki]
- czekolada gorzka [100 g]
- orzechy włoskie [1 szklanka] (posiekane)
- masło [2 łyżki]
- jajka [2 ]
- płatki owsiane [3 szklanki]
- rodzynki [0.5 szklanki]
- aromat waniliowy do ciast [2 łyżeczki]
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (dość kopiasta)
- cukier [1 szklanka]
Przygotowanie:
1. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku umieszczonym na garnku z gotującą się wodą; odstawiamy do przestudzenia.
2. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem, aromatem, olejem i przestudzoną czekoladą. Dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy. Łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem.
3. Na końcu dodajemy płatki, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy.
4. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę nakładamy łyżeczką porcje ciasta (osobiście wolę formować je ręcznie, są wówczas zgrabniejsze).
5. Pieczemy 15-20 minut w 180-200 stopniach.
Polecany film:
Wielkanocne ozdoby z ciasta
Komentarze