Racuchy z jabłkami-pełnoziarniste
Składniki:
- mleko [1.5 szklanki] (max. 1,5% tłuszczu)
- sól (do smaku)
- fruktoza [3 łyżki] (dla niedietujących można zamienić na cukier)
- mąka (pełnoziarnista)
- drożdże [2 łyżeczki] (suchych)
- białko z jajka [2 szt.]
- jabłka [3 szt.]
Przygotowanie:
szklankę mąki mieszamy z fruktozą, solą i drożdżami. Wlewamy letnie mleko. Mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy tyle mąki by uzyskać konsystencję gęstej śmietany (nie podaję dokładnej ilości, bo zależy ona od mąki)
Zostawiamy na ok. 20 minut żeby ciasto podrosło.
W tym czasie ubijamy białka na sztywno, a jabłka obieramy i kroimy w plasterki.
Do podrośniętego ciasta dodajemy ubite białka. Mieszamy. Dodajemy jabłka. Mieszamy.
Na średnio rozgrzaną patelnię (lekko natłuszczoną jeśli trzeba) Wylewamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy na rumiano z ob stron na niewielkim ogniu, żeby się dobrze dopiekły.
Smacznego!
Polecany film:
Jak przytyć? Krótkie wideo z poradami
Komentarze
za smacznie i zdrowo piąteczka