Karkówka zapiekana z ananasem i kiszoną kapustą
autor: m_ilka17,
kategoria: z wieprzowiny , dodano:
2010-08-07
Składniki:
- schab karkowy [4 plastry]
- ananas [1 op.] (w puszce)
- kapusta kiszona [400 g]
- kostka rosołowa [1 szt.]
- papryka (przyprawa) (słodka)
- oregano
- bazylia
Przygotowanie:
Mięso nacieramy przyprawami i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dobór przypraw zależy od tego jakie kto lubi, ja czasami dodaje jeszcze tymianek, a wczoraj wykorzystałam nawet karkówkę wcześniej zamarynowaną na grilla, którego nie zrobiliśmy z powodu pogody:/.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy, układamy mięso, na nie ananasy i na górę odciśniętą kapustę kiszoną.
Kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wrzątku i polewamy kapustę.
Danie zapiekamy ok. 1,5h w przykrytym naczyniu w 200ºC, od czasu do czasu polewając kapustę tworzącym się sosem. 15 min przed końcem pieczenia odkrywamy.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: pieczona karkówka
Komentarze
Ja lubię wypróbowywać dania w których wykorzystuję się z pozoru nie pasujące składniki