Miażdżone ziemniaki
autor: Meariel,
kategoria: przekąski na ciepło , dodano:
2009-12-03
Składniki:
- ziemniaki (dobrze smakujÄ… czerwone lub kremowe odmiany)
- oliwa [2 łyżki]
- pieprz
- sól
- bazylia (oregano lub inne ziola suszone)
Przygotowanie:
Bardzo prosty przepis dla fanów ziemniaczanych uczt kulinarnych :)
Ziemniaki w skórkach myjemy i gotujemy w osolonej wodzie około 17-18 minut, tak aby były ugotowane, ale nie rozpadające się. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ugotowane ziemniaki kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą i każdy zgniatamy do około połowy tłuczkiem do mięsa lub do ziemniaków. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami i polewamy delikatnie oliwą. Pieczemy około 15 minut w piekarniku. Ziemniaki są pyszne, miękkie w środku i zarumienione na zewnątrz. Można podawać z sosami i dipami.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni
Komentarze
Na pewno zrobię i przeprowadzę eksperymenty obozowe na rodzince. Wrócę i podzielę się wrażeniami, ale ślinka leci już i teraz
Osobiście polecam do nich sos czosnkowy własnej roboty
pozdrawiam
Drus
P.s.Z masełkiem ziołowym sa przepyszne
Aż chce się jeść ;P
Pewnie jeśli zrobię, podam z sosem tzatziki.
acz wolałabym dodatkowo posypać jest sugerowanym już żółtym serem i ewentualnie kawałkami jakiejś wędliny.
Ja dodaję jeszcze do naczynia z ziemniakami całą , nie obraną główkę czosnku, paski świeżej papryki, kilka dymek, co mam pod ręką, komponują sie super!
i jak na godzine się ziemniaka włoży do piekarnika plus owinie się go w srebrną folię, to wychodzi jeszcze bardziej chrupki
a do środka najlepszy ser zółty
Pasuje do wielu dań mięsnych....
Dzieki - dodaje do ulubionych
Drugi raz zdecydowanie lepszy. Natomiast nadal troszkę mało doprawione.
Aleee! Będzie i trzeci raz! Myślę, że spróbuję sposobu Caire91 - jestem bardzo ciekawa i coś czuję, że to będzie to!
Przepis bardzo fajny, ładne zdjęcia, wszystko czytelnie
Fajnie że podałaś ten przepis.
Zdjęcie wyjątkowo smakowite.
Ja od siebie polecam nie oszczędzać kalorii i lać oliwą ile wlezie
Duży plus ode mnie za pomysłowość.
Na pewno wypróbuję.
Przepis baardzo prosty
Zawsze robie piekasie, czyli ziemniaki po prostu w piekarniku przez godzine piekę, ale to jest chyba lepsze. Ziemniaki podgotowałam i zamiast lać olejem wymoczyłam je w oleju z przyprawami
Ja wcześniej piekłam w folii aluminiowej też były dobre,ale pomysł ze zgniataniem jest dobry.Proste,szybkie i smaczne.
Ziemniory to super sprawa !!!