Składniki:
- mąka pszenna [1.5 szklanki] (na spód)
- masło [125 g] (na spód)
- jajka [2 szt.] (na spód)
- cukier [0.25 szklanki] (na spód)
- proszek do pieczenia [1 łyżeczka] (na spód)
- woda [1 łyżka] (na spód)
- ser twarogowy [500 g] (na masę - w wiaderku)
- jajka [2 szt.] (na masę )
- cukier [0.75 szklanki] (na masę )
- mąka ziemniaczana [2 łyżki] (na masę )
- mąka pszenna [1 łyżka] (na masę )
- ekstrakt waniliowy [1 łyżeczka] (na masę )
- cukier puder [2 łyżki] (do białek )
- cukier puder [1 łyżka] (do białek )
- cukier puder (do ewentualnego posypania)
- maliny (200 - 300 gram)
Przygotowanie:
SPÓD :
1,5 szklanka mąki, 125 g masła, 2 żółtka (białka odłożyć), 1/4 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wody - te składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę o średnicy 24-26 cm (wyłożoną papierem do pieczenia)
Spód podbiec w ok. 170-180 ºC przez ok 6 minut.
MASA TWAROGOWA:
500 g twarogu, 2 jaja, 2/3 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżka mąki pszennej , 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - te składniki zmiksować.
Masę wylać na podpieczony przez ok 6 minut spód i pookładać na wierzch delikatnie maliny.
Piec 55 minut w 175-180 ºC
5 minut przed upłynięciem czasu pieczenia wyłożyć na ciasto ubite pozostałe dwa białka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jeśli zostały maliny położyć parę malin i wstawić jeszcze na 10 minut.
Ciasto ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
Polecany film:
Sernik dyniowy FB
Komentarze