Cukinia zapiekana z grzybami
autor: ewelline,
kategoria: zapiekanki , dodano:
2010-08-08
Składniki:
- cukinia [50 dag] (małych )
- prawdziwki [50 dag] (lub podgrzybki, pieczarki)
- szczypior [3 łyżki] ( lub więcej jeśli lubimy)
- olej [3 łyżki]
- bulion [100 ml] (warzywny )
- jogurt naturalny [0.25 szklanki]
- mąka ziemniaczana [1 łyżeczka]
- skórka z cytryny [0.5 łyżeczki]
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Cukinie umyj i pokrój w grube plastry. Grzyby umyj i pokrój. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cukinie z grzybami i mieszaj, aż będą pólchrupkie i lekko zbrązowieją. Dopraw sola i pieprzem, zdejmij z patelni i nie dopuść do ostygnięcia.
Bulion warzywny wlej na patelni, rozmieszaj z tłuszczem pozostałym po smażeniu cukinii oraz grzybów. Mieszaj na wolnym ogniu. Następnie rozprowadzać mąkę ziemniaczaną w jogurcie i wlej ja na patelnie do bulionu. Zagotuj. Zawartość patelni i cukinie z grzybami włóż do formy i przez 5-10 minut zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250°C. Po wyjęciu posyp zapiekankę szczypiorkiem zmieszanym ze skórką z cytryny i natychmiast podawaj.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia faszerowana mięsem mielonym
Komentarze